EN

Urban Resort

Over WESTERDOK

In 2008 verrezen op het voormalige rangeerterrein ten westen van het centraal station een aantal hoge bouwblokken met commerciële verhuur en sociale woningbouw. Tot die tijd bood het in onbruik geraakte gebied ruimte aan een gemeenschap van stadsnomaden, kunstenaars, oude schippers en krakers. Om de laagdrempelige culturele voorzieningen ook voor de nieuwe buurt te behouden sloegen de stad, broedplaatsbeheerder Urban Resort en woningbouwcoöperaties Eigen Haard en Ymere de handen in één. Op de begane grond, kwamen naast commerciële bedrijfsruimten ook betaalbare werkruimten voor kunstenaars en cultureel maatschappelijke bedrijven. In tegenstelling tot vrijwel alle broedplaatsen die destijds bestonden, kwam broedplaats Westerdok niet in een tochtig en afgeschreven gebouw dat enkel werd toegekend voor tijdelijk gebruik; het werd de allereerste broedplaats in nieuwbouw en ook nog op een centrumlocatie en voor lange duur.

WESTERDOK is een unieke broedplaats, waar 17 betaalbare nieuwbouwateliers zijn verdeeld over Westerdokseiland, ten westen van het Centraal Station. Je vindt er een mix van kunst in al zijn facetten, culturele dienstverlening en maatschappelijke organisaties.

Uiteenlopende huurders dus: van ruimtelijk ontwerpers tot beeldend kunstenaars, van bedrijfstheater tot vernieuwende collectieven. Het bereik is al even divers: van creatievecursussen voor de buurt tot een hup voor de internationale creatieve scene.