Contact Stichting Urban Resort – Urban Resort
EN

CONTACT URBAN RESORT - Dutch

Stichting Urban Resort ontwikkelt en beheert broedplaatsen voor kunstenaars, ambachtslieden, zzp’ers en starters. We bieden plekken om te werken en vrijuit te experimenteren op artistiek, sociaal en maatschappelijk vlak. Een plek waar de huur laag is en de betrokkenheid hoog. Waar reusachtige installaties en miniatuurtheater ontstaan. Waar ruimte is om een festival te organiseren, spontaan de buren op de koffie te vragen, maar ook voor geconcentreerd monnikenwerk. En waar Amsterdammers samenleven met Nieuwe Amsterdammers. Samen houden we de stad toegankelijk en divers.

Beeld: Marijke Schuil

VISIE

Urban Resort is een professionele non-profitorganisatie die betaalbare werkruimtes, en soms gecombineerd met een woonruimte, voor de culturele en sociale sector realiseert. Hier staan we voor en streven we naar:

Betaalbare werkruimtes én woonruimtes
Wij bieden werkruimtes aan en waar mogelijk ook woonruimtes voor onze doelgroep. Een woonruimte is dan altijd gekoppeld aan een werkruimte.

Ruimte voor experiment
Huurders krijgen de ruimte om ideeën te laten groeien en bloeien. Hier ontstaan nieuwe projecten en initiatieven. Dit vormt de brede basis waarop de culturele top kan bouwen.

Zelforganisatie
Wie bij ons een woon- en werkruimte huurt, is meteen medeverantwoordelijk voor het pand. Onze huurders vormen een collectief, werken met elkaar samen en zijn samen hét aanspreekpunt voor de buitenwereld.

Een levendige stad
Elk pand heeft publieke ruimtes. Deze ruimtes spelen een belangrijke rol in het culturele bestaan en uitgaansleven van Amsterdam. Voor exposities, festivals en andere bijeenkomsten, maar ook voor horeca. Zo verbinden wij mensen met elkaar en blijft de stad in beweging.

Duurzaamheid
Zowel sociaal als fysiek gaan we voor duurzaamheid. We kiezen dus niet alleen voor langdurige relaties, maar ook voor langdurige exploitatie van onze panden.

Buurthuis 2.0 en vluchtelingen
Onze panden spelen een belangrijke rol in buurt en stad. Als buurthuis nieuwe stijl, met cursussen en presentaties. Niet alleen buurtbewoners zijn er welkom, maar iedereen. Ook vluchtelingen bieden wij een thuis. De eerste stap is hiertoe gezet met broedplaats LELY.

Ondersteuning in de breedste zin van het woord
We zijn méér dan huisbaas. We zijn aanjager van mooie initiatieven, adviseur van (sub)culturele groepen en facilitator van allerlei projecten die iets toevoegen op cultureel, sociaal of maatschappelijk vlak. We ondersteunen daarin onze huurders en andere initiatiefnemers.

2000 - 2007 - 2017

 

Illustratie: Ortelius Drew

De ontbrekende schakel
‘Geen cultuur zonder subcultuur!’ Dat roept burgemeester Patijn in 2000 tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak, als een aantal creatieve vrijplaatsen dreigen te verdwijnen. Daarmee gaat het ‘broedplaatsenbeleid’ van start, waarmee de gemeente betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en culturele en sociale activiteiten subsidieert. Toch klinkt er kritiek. De regelgeving rondom het beleid maakt het moeilijk voor kunstenaars om zelf een broedplaats te beheren. Ook eigent de gemeente zich de organisatie toe en is er weinig ruimte voor eigen initiatief. Tussen de gemeentelijke instanties en de creatieven blijkt een schakel te ontbreken: een organisatie die niet alleen bekend is met de doelgroep, maar ook de knowhow in huis heeft om broedplaatsen te realiseren. Urban Resort is deze schakel. In 2007 opent Urban Resort haar eerste broedplaats: het Volkskrantgebouw. Daarna komen al snel de 3 volgende broedplaatsen in beeld: Westerdok, de Heining en de Vlugt. De organisatie groeit uit tot een betrouwbare partner van onder andere de gemeente, als het gaat om de ontwikkeling en het beheer van nieuwe broedplaatsen. Honderden creatieven vinden dankzij Urban Resort een betaalbare werk- en/of woonruimte.

Lees hier meer over de: Geschiedenis van Urban Resort

DOWNLOADS

Jaarverslagen:

URBAN RESORT JAARVERSLAG 2016

URBAN RESORT JAARVERSLAG 2017

URBAN RESORT JAARVERSLAG 2018

URBAN RESORT JAARVERSLAG 2019

URBAN RESORT JAARVERSLAG 2020

Overig:

Geschiedenis van Urban Resort

UR Beleidsplan  2020-2024 Blik op de Toekomst

VEEL DANK

We bedanken graag Bureau Broedplaatsen Amsterdam, met hun hulp werd de opstart en de verbouwing van een groot aantal van onze panden mogelijk.

We danken ook onze Amsterdamse samenwerkingspartners Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA), Volkshotel, The Laboratory en Stichting Buurtcentra, de collega-broedplaatsen en vooral de ADM, Bajesdorp, Ruigoord, OT301 en de andere vrije plekken voor hun inspiratie.

 

En veel dank aan Van Lennep voor het ontwerp van onze website en donc voor het beheer hiervan.

 

CONTACT

Stichting Urban Resort
Louwesweg 1
1066 EA Amsterdam
T: 020 6937575
E: info@urbanresort.nl
W: www.urbanresort.nl
Hier vindt u een kaart waar u tevens een routebeschrijving kunt invoeren.

Wie werken er bij Urban? Of is er misschien een vacature? Klik hier.