Stichting HW10

Stichting HW10 is ontstaan uit een groep buurtbewoners uit de Hemsterhuisbuurt die de kans zag om een in onbruik geraakt schoolgebouw uit 1960 nieuw leven in te blazen. De bewoners legden contact met de gemeente Amsterdam (eigenaar van de school) en schakelden Urban Resort in. Urban Resort ontwikkelde er met de bewoners een culturele buurtbroedplaats. Met financiële hulp van een trust van de gemeente Amsterdam is het werk van Stichting HW10, toen nog Bewonerswerkgroep HW10, gestart.

Sinds 1 november 2012 huren kunstenaars, creatieve, sociale en culturele initiatieven en bedrijven werkplekken in de broedplaats. Zij voeren hier hun cultureel bedrijf, ontwikkelen hun talenten en zetten zich in voor de buurt.

Samen met de huurders van het pand organiseert Stichting HW10 elk jaar een aantal evenementen voor diverse doelgroepen: de Nieuwjaarsborrel voor de buurt met een klassiek concert, het Midzomernachtfeest voor gezinnen met kinderen, Open Dagen tijdens de Broedplaatsendagen van het stadsdeel en 24H Nieuw-West voor alle bewoners en bezoekers van de stad. Ook biedt Stichting HW10 een platform waar buurtbewoners zelf activiteiten kunnen organiseren en faciliteert subsidieaanvragen van huurders van de broedplaats voor buurtgerichte projecten. Bewoners en huurders ontwikkelden er een stevige programmering voor broedplaats HW10, waar je kunt dansen, schilderen, mediteren, genieten van een eerlijke kop koffie en zelfgemaakte taart, kleding ruilen, sporten, debatteren, dineren en films kijken, knutselen, en nog veel meer.

Doel van het werk van Stichting HW10 is “samenbrengen door middel van de broedplaats”: buurtbewoners uit verschillende milieus met elkaar in contact brengen om de cohesie in de buurt te versterken, een breed publiek in aanraking te laten komen met een divers aanbod aan kunst, cultuur en jong talent, kruisbestuiving te bevorderen tussen huurders / kunstenaars van de broedplaats.