Een kijkje bij Buurtatelier Koch

“Het culturele aanbod van Watergraafsmeer vergroten op een laagdrempelige manier”, dat was de reden dat Broedplaats Koch in Amsterdam Oost een aantal jaar geleden het Buurtatelier opende. Onder leiding van Chiel Aldershoff worden er dagelijks betaalbare workshops georganiseerd die voor de hele buurt toegankelijk zijn.

Benieuwd hoe het er bij Buurtatelier Koch aan toegaat? Lees hier het hele verhaal.

 

Kunstenaars

Iedereen kan zich aanmelden om workshops of lessen te geven bij Buurtateliers Koch, maar vaak worden de kunstenaars gevonden via de broedplaats, Dynamo of binnen het eigen netwerk. Na aanmelding wordt gekeken of de workshop past binnen de visie van het buurtatelier en of het niet conflicteert met bestaand workshops qua discipline. Dit zorgt ervoor dat er geen onderlinge concurrentie ontstaat en het leuk blijft voor iedereen.

De kunstenaars zijn zelf verantwoordelijk voor het aantrekken van cursisten via marketing, maar als daar behoefte aan is kan Chiel hen hierin bijstaan. Ook bij eerste ideeën voor het opstarten van workshops helpt Chiel de nieuwe kunstenaars graag op weg. Lang niet alle kunstenaars gaan ermee door, maar als het goed bevalt, kan het een hoop voldoening geven en een goede bijverdienste worden naast de eigen kunst.

 

Het aanbod

Momenteel vindt er per week voor 26 uur aan workshops plaats in het buurtatelier, denk hierbij aan schilderen, tekenen, beeldhouwen, keramiek of gitaarles. Hiervoor werken ze samen met gemeente Amsterdam en welzijnsorganisatie Dynamo, waardoor ze bijvoorbeeld 50% korting kunnen geven aan stadspashouders die willen deelnemen aan een workshop.

Door het grote aanbod komt er een gevarieerd publiek; uit verschillende lagen van de maatschappij en van verschillende leeftijden- van kleine kinderen tot ouderen met dementie. Idealiter komen verschillende groepen bij elkaar in één workshop, waardoor mensen elkaar leren kennen die normaal gesproken niet zo snel met elkaar in contact zouden komen. Dan werkt het als een polarisatie-filter en zorgt het voor meer aanspraak en samenhang in de buurt.

 

De toekomst van Buurtatelier Koch

Natuurlijk zet Buurtatelier Koch hun drukke workshop-schema in de toekomst voort en blijft daarmee een belangrijke rol spelen in het culturele aanbod van Watergraafsmeer. Wat Chiel nog graag ziet in de toekomst? Het aantrekken van een ondervertegenwoordigde groep in het buurtatelier, jongeren met de leeftijd van 18 tot 28 jaar. Zodat alle leeftijden zich thuis kunnen voelen in het buurtatelier. 

Zo is hij nu op zoek naar een kledingmaker die met cursisten festival-outfits wil maken voor de muziekfestivals die er deze zomer weer aankomen. In een aantal workshops worden nieuwe kledingstukken in elkaar gezet, samengesteld uit verschillende kleren uit de kringloopwinkel. Ben jij die kledingmaker? Of heb je een ander idee? Meld je aan via de website van Koch.

 

Vanuit de kunstenaars van broedplaats Koch zijn er nog meer mooie inititieven gestart, zo werken Rikkert en Chiel ook samen met zorgorganisatie Cordaan om thuis bij ouderen en hulpbehoevende te schilderen. In dit interview met Rikkert hoor je hier meer over. 

(c) Jimena Gabriella Gauna

Kunstles van Rikkert

Gitaarles van Jana