EN

Urban Resort

Over Baggerbeest

Wie op de westelijke punt van het Zeeburgereiland staat en naar de enorme zandwagens kijkt die eindeloos lijken te verplaatsen over de lege vlakte, zal zich nauwelijks kunnen voorstellen dat hier in de komende 15 jaar een nieuwe stadswijk vereist waar meer dan 11.000 mensen komen te wonen. Dit wordt de Sluisbuurt.

Begin 2023 start Urban Resort hier met de bouw van een nieuwe creatieve broedplaats: Het Baggerbeest. De naam verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van het eiland waar de Sluisbuurt op komt te staan. Meer dan honderd jaar geleden vormde slib uit het Oostelijk Havengebied hier nieuw land. In de luwte van de stad heeft het eiland gefunctioneerd als vrijplaats, camping, militair oefenterrein en zelfs als vliegveld.  Het Baggerbeest wordt het allereerste gebouw op de zandvlakte en wordt daarmee dé plek om het culturele ankerpunt te leggen voor een stadswijk in wording.

SLUISBUURT
De komende jaren wordt er in de Sluisbuurt volop gebouwd. De Sluisbuurt moet uiteindelijk een stadswijk worden met een enorme dichtheid van bewoners in torens die soms honderd meter boven de grond uit toornen. Daarnaast zullen er dagelijks duizenden scholieren en studenten naar de toekomstige onderwijsinstellingen van Hogeschool Inholland en het Montessori Lyceum Amsterdam komen. In deze buurt staan wonen, werken, leren en bewegen centraal. Er komen sociale, middeldure en dure huurwoningen en koopwoningen. Ze zijn bedoeld voor alle typen huishoudens: gezinnen, alleenstaanden, jongeren, studenten of senioren.

BAGGERBEEST
Het Baggerbeest (2.800 BVO m2) biedt met een verscheidenheid aan voorzieningen, ruimte waar iedereen zich thuis kan voelen. In de vier gebouwen komen werkruimten voor honderd creatieve makers, een jongerencentrum, een buurtwerkplaats, educatieruimten voor onderwijsinstellingen, horeca en een multifunctionele zaal van 200 m2 voor programmering en bijeenkomsten. Het Baggerbeest staat komende 9,5 jaar middenin de zich ontwikkelende stadswijk.

PARTNERSCHAPPEN & HUURDERS
In de loop van 2023 zijn wij opzoek naar creatieve, artistieke en culturele partnerschappen. Naast de 76 ateliers &  werkruimtes, zijn wij opzoek naar partners die met ons een interessant (cultureel) programma willen neerzetten in Baggerbeest. De multifunctionele ruimte van 200m2 is daar zeer geschikt voor, in combinatie met de horeca van 250m2. Wij zijn tevens opzoek naar een horeca partij die op deze bijzondere plek wilt ondernemen. Wanneer je je kan aanmelden voor Baggerbeest maken wij tegen eind februari bekend op onze kanalen. Houd onze aanbod pagina in de gaten, en like en volg ons op onze socials om geen nieuws te missen!

Baggerbeest wordt mede-mogelijk gemaakt door Stichting Buurtcentra en Bureau Broedplaatsen.

(c) Studio Valkenier

(c) Studio Valkenier

(c) Studio Valkenier

(c) Studio Valkenier

(c) Studio Valkenier

(c) Studio Valkenier