TAKE AWAY MENU TRANSVAAL BACCHANAAL #5 | STAYING WITH THE TROUBLE
Het liefst maken we elk jaar een logische reis langs de verschillende continenten. In het nieuwe normaal eten we niet alleen abnormaal lekker maar in een wellicht onorthodoxe volgorde. We beginnen met een combi koude voorgerechten uit de Mediterranee, afgewisseld met het Indonesische antwoord op Ceviche. Daarna dompelen we je onder in super, sticky, spicy Chinese broth. En dan zijn we pas net op stoom en knallen we er nog een driedelige stoverij aan hoofdgerecht tegenaan, van Al-Hoceima en Zuid-Spanje, via Karachi naar Paramaribo terug langs Amsterdam-West naar jouw tafel. Wel klassiek sluiten we natuurlijk zoet af, wat wil je anders in een troost behoevende tijd. Een freestyle-Franse tartelette en om helemaal af te sluiten een fantastische funeral Halva to stay with the trouble.
MENU
• Drie keer kouwe kant •
Tamara - Handgerolde Sarma | koolrolletjes van ingelegde kool met een vlees-of vega vulling
Classic: gevuld met rundergehakt, rijst en groenten, gestoofd met gerookt varkensvlees of de Mega-Vega versie: gevuld met porcini, boleten, rijst en kruidige groenten. Beiden afgemaakt met een lichte roux met zoete paprika en pul biber.
Titi - Lawar, het Indonesische antwoord op de Ceviche | Bereid met dagverse vis van Vis van Henry en voor onze vegetarische gasten gemaakt van dungesneden winter groenten. Friszuur, pittig en bomvol kruiden.
Merijn - Freekeh van Café Mazaher | Rokerige, pittige freekeh met ‘golden topping’, geserveerd op romige en frisse sinaasappelyoghurt met een side van quick pickles
Golden topping: gekarameliseerde uien, rozijnen, amandel & kurkuma // Pickles: venkel, meiknol, biet, spitskool
• Soep •
Fernando & Luc - Een Bar China Legacy primeur! | We proeven noedelsoep met Sticky Szechuan beef of aubergine. Natuurlijk met real deal spicy chili oil.
• Drieluik geserveerd met rijst •
Najat - Pimientos rellenos estilo Espagnol y Marroquin con macerado de ajo y pan frito. | Oftewel: Gevulde paprika’s uit de oven, op Spaanse én Marokkaanse wijze. Een mondvol en geloof me: dat wil je!
Badr - Pakora curry met Tadka | Pittige curry met karnemelk en yoghurt afgemaakt met een kruidige tadka, gevuld met knapperige groenten pakora’s - all the goodness straight from Karachi
Josta & Anna - Pom en Pickles | Josta’s real carribean comfort food. Ze bereid haar classic versie met kip en maakt een knal lekkere vegetarische die je niet wilt missen. Geserveerd met out of this world pickles van Anna’s hand.
• Sweet •
Nicolas - How to Stay with the Trouble and not let your creativity get numbed-Tartelette
Een speciaal gebakje met smooth & sunny passievrucht/miso karamel, gevuld met een frisse en pittige 70% chocolate ganache met szechuan peper.
Maria: fantastisch troostrijke Halva, a sweet and gentle mourning.
•BIJ ELK MENU NAAR KEUZE EEN FLES RODE OF WITTE WIJN OF EEN FLES KOMBUCHA•
YALLA!!!
Naast het menu is er nog een aantal specials die je APART kunt bestellen:
Extra Anniversary Cocktail - Michelle’s Martini with a twist
De jaarlijks wisselende custom made cocktail in een liquid pouch. Dit jaar een creatie van Michelle Lai die één van de leading mixologists was van Native, een no waste cocktailbar in Singapore. Maureen en Michelle werkten onlangs samen in Berlijn en nu creëert ze speciaal voor dit vijfde Transvaal Bacchanaal een verjaardagscocktail. Leg hem in de vriezer en wanneer je behoefte hebt aan een cocktail rescue doe je wat ijs in een glas en schenk je uit, cheers!
Ingrediënten: met specerijen van Pacific Spizes geïnfuseerde witte vermouth, met dennentoppen gemacereerde gin, bitters.
-Het geweldige boek TREK van Charlotte Kleyn die dit jaar opnieuw een mooie column voor ons heeft geschreven. Wel ontsnappen uit deze donkere dagen? Ga op reis met Charlotte's boek, en lees over eten en drinken op reis in heden en verleden!
-Kombucha pairing - Een speciaal voor de gelegenheid door Nicolas Adam bij het menu samengestelde pairing van 3 van zijn eigen Leave your Sword kombucha's
Sittin' here eatin' my heart out waitin' / Waitin' for some lover to call / Dialed about a thousand numbers lately / Almost rang the phone off the wall / Lookin' for some hot stuff, baby, this evenin' / I need some hot stuff, baby, tonight / I want some hot stuff, baby, this evenin' / Gotta have some hot stuff / Gotta have some love tonight….
waarin Titi ons meeneemt naar haar geboortegrond in Oost-Java, Surabaya om precies te zijn. Titi is een Arek Suroboyo, een tough Surabayaans cookie. Volgens de overlevering komt de naam Surabaya van de haai Sura en de krokodil Baya die in gevecht gewikkeld zouden zijn in de rivier de Kalimas ofwel de 'gouden rivier'. Op de plek waar dit gevecht is geweest, ligt nu de stad. Verwacht een feestelijk en uitgebreid menu dat bol staat van de smaken en herinneringen uit Titi's leven.
• scroll de afbeeldingen naar rechts voor menu's van eerdere afleveringen •
Via smaak, herinnering en verbeelding namen Maureen de Jong en chef Titi Waber je mee op culinair avontuur langs de eilanden van Indonesië. In een tijd waarin elk van ons verlangde naar manieren om met elkaar te zijn, ervaringen te delen en ook droomde van op reis te gaan, nodigden Maureen en Titi hun publiek uit om in spirit bij elkaar te zijn tijdens een wekelijkse maaltijd ‘rond de radio’ en onderwijl via hun tong en oren mee op een odyssee te gaan door de rijke wereld aan smaken en verhalen van de keuken van de uitgestrekte Indonesische Archipel. Een keuken die vele keukens in zich draagt, waar maar een fractie van een fractie van een fractie over bekend is of zelfs maar van gekookt wordt in Nederland en misschien wel de rest van de wereld.
‘t kleinkookbedrijf maakt grote gebaren met eten. Noem het food performances. De verbindende kracht van eten is ons podium.
We bedenken en produceren culinaire voorstellingen, eetbare verhalen en ontmoetingen aan tafel die alle zintuigen prikkelen. We werken met koks van over de hele wereld. Of ze nou net uit Syrië gevlucht zijn of -voor heel even- uit hun vermaarde sterrenkeuken. Iedereen die onvervalste onvergetelijke smaken brouwt, bakt, oogst of bereid kennen we, of leren we kennen en betrekken we bij ons werk.
Oprichter Maureen de Jong is van het sambal geobsedeerde, cocktail shakende, hoog fermenterende soort. Zo geeft ze spice aan elke ontmoeting. Give us a holla! maureen@kleinkookbedrijf.nl