’t kleinkookbedrijf | Maureen de Jong |

Waar veel te doen is moet men met eten beginnen

.eating & the fine art of memory.

Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf ontwikkelt creatieve en culinaire concepten met een multidisciplinaire karakter
Maureen kookt. Voor, met, bij mensen thuis of op straat. Ze laat mensen proeven, ruiken, vertellen, delen. Ze verzamelt verhalen, smaken, verslavingen, familierecepten, geuren en gebruiken. Eten en de geschiedenis en rituelen die dat eten omgeven ziet zij als een medium om nieuwe wegen te verkennen, performances te maken waarmee ze zintuiglijke ervaringen oproept of een gesprek te verdiept.
Maureen initieert community-based projecten en doet opdrachten voor het bedrijfsleven en diverse organisaties in het culturele veld.

Maureen is opgeleid als theatermaker aan de Toneelschool Arnhem, heeft jaren met haar eigen toneelgezelschap gewerkt in Nederland en België. Daarna lokte het avontuur en ging ze een aantal jaren koken in Zuid-Frankrijk en Amsterdam en werkte ze als freelance theatermaker.

Ze was vier jaar als programmamaker werkzaam bij Zina, het multidisciplinair platform geleid door Adelheid Roosen, dat door middel van kunst en performances vragen oproept over de maatschappij, religie en cultuur. In die vier jaar smeedde ze haar performance achtergrond en liefde voor eten samen tot een nieuwe vorm van ontmoeten en verbinden. Hierna richtte ze ’t kleinkookbedrijf op waarmee ze deze vorm verder ontwikkelde: werk dat eten, herinnering en vreemden verbindt.

Ook is Maureen het creatieve brein achter de Javatas en De Amsterdambox, twee projecten die zij samen met Meike Hamelink bedacht en uitvoerde, waarin de verbindingen tussen buurtgenoten en lokale ondernemers in de verschillende wijken van Amsterdam versterkt worden. Hierdoor wordt de lokale economie gestimuleerd en de leefbaarheid in de stad verbeterd.

 

www.amsterdambox.com

www.javatas.nl