Urban Resort moet afscheid nemen van 100 kunstenaarswoningen

Urban Resort moet afscheid nemen van 100 kunstenaarswoningen, maar blijft zich onverminderd inzetten voor woningen in haar broedplaatsen

We zijn trots dat we in broedplaats SUP een heel decennium en in broedplaats LELY 8 jaar lang wonen en werken hebben kunnen combineren. Het community leven heeft veel creativiteit en kruisbestuivingen opgeleverd die door-zinderen op andere plekken in de stad in een nieuwe initiatieven. Het naderende einde van deze twee broedplaatsen betekent helaas wel dat een flink aantal woningen verdwijnt uit het zeer kleine aanbod aan kunstenaarswoningen in Amsterdam. Dit is een aderlating  voor de kunsten, de stad en de kunstenaars in het bijzonder. 

De ruim 100 (internationale) kunstenaars zijn op dit moment naarstig op zoek naar vervangende woonruimte. De kans dat ze in de stad een betaalbaar alternatief kunnen vinden is nihil. Voor een deel van hen betekent het gedwongen vertrek uit Amsterdam dat zij zonder woon- en werkruimte en relevant netwerk hun kunstpraktijk moeten opgeven. De huidige groep kunstenaars heeft zich verenigd in bewonerscommissies. De oproep van de commissies is dat de gemeente al dit najaar leegstandvastgoed beschikbaar stelt voor een tijdelijk onderkomen voor de kunstenaars in Lely en SUP. Vanzelfsprekend ondersteunen wij als Urban Resort deze oproep van harte.  

Gezien het steeds grotere gebrek aan betaalbare woningen is een werkplek alleen niet genoeg om kunstenaars aan Amsterdam te binden. Dat kunstenaarswoningen een prioriteit worden genoemd in het broedplaatsen beleid is een goede zaak, maar in de praktijk komen deze woningen maar moeizaam tot stand en zijn ze enkel bedoeld voor de jonge generatie kunstenaars. Graag zouden we zien dat kunstenaars (niet alleen de jonge garde) als prioriteit worden toegevoegd en dat leegstaand vastgoed wordt uitgegeven aan kunstenaars, het liefst met degelijke wooncontracten. Urban Resort werkt van haar kant aan lagere termijn oplossingen door in samenwerking met woningcorporaties kunstenaarswoningen van permanente of langdurige aard te realiseren. We zullen ons hiervoor blijven inzetten.