‘Tongen’ op Oerol, Oranjewoud Festival e.a.

11/06/2018

Afgelopen zaterdag vond op het Oranjewoud Festival de première plaats van de voorstelling ‘Tongen’ gemaakt door Broedplaats VKG huurder Nyk de Vries! Een mix van voordracht, muziek, film en hoorspel.

De autobiografische voorstelling begint in Malawi. Als Nyk daar in 2008 een kerkje bezoekt hoort hij zichzelf plotseling in tongen spreken. In een vreemde mengelmoes van Fries en andere talen brabbelt hij voor zich uit, in het Afrikaanse land met z’n zandpaden en houten elektriciteitspalen. Het doet hem gek genoeg denken aan De Westereen, het dorp van z’n moeder. ‘Tongen’ gaat over de verraderlijke kracht van de heimwee. Ver weg van huis worden taal en geloof hem plotseling dierbaarder dan gedacht.

Nyk maakte ‘Tongen’ speciaal voor de Taalkaravaan, een rondtrekkend programma, onderdeel van ‘Lân fan taal’, waarin talen en verhalen centraal staan. De voorstelling is deze zomer vervolgens te zien op Oerol Terschelling, Simmerdeis Drachten, Tall Ship Races Harlingen en de Admiraliteitsdagen te Dokkum.

Meer info via: www.nykdev.nl  |  Trailer ‘Tongen

 

‘Renger’ genomineerd voor Rink van der Veldeprijs

De Friese versie van de roman ‘Renger’ van Nyk de Vries is genomineerd voor de Rink van der Veldeprijs 2018. De twee andere genomineerde boeken zijn ’Bêste jonge’ van Geart Tigchelaar en ‘De nacht fan Mare’ van Willem Schoorstra. De tweejarige prijs is voor Friestalig proza dat het beste aansluit bij het werk van de in 2001 overleden schrijver Rink van der Velde. Daarnaast moet het boek geschreven zijn voor een breed lezerspubliek. De winnaar krijgt een beeldje, ontworpen door Anne Woudwijk en een geldprijs van 2000 euro. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 15 juni op De Veenhoop.