ORENMENS, 30 JAAR DE KIFT IN BEELD

24/06/2019
-persbericht-


Na dertig jaar noest teken-, schilder-, plak- en drumwerk in dienst van het jubilerende De Kift staat nu eindelijk de Kunst van Wim ter Weele (1951) centraal. 
Op zaterdag 7 september vindt in Broedplaats LELY (Amsterdam-West) de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling Orenmens, 30 jaar De Kift in Beeld van Ter Weele: artistiek leider, beeldend kunstenaar én drummer van deze veelkoppige, poëtische fanfare-punkband. Een jubileum én een unicum in één!
 
Orenmens is een totaalkunstwerk van alles wat Ter Weele de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt om de muzikale en literaire bronnen van De Kift zichtbaar te maken. De elf albums, met alles daaromheen, dienen hierbij als uitgangspunt. ‘De kunst van Wim’ wordt centraal gesteld, in een andere vorm gegoten én in een nieuw perspectief geplaatst. Hij gaat hiervoor de samenwerking aan met videokunstenaar Martijn Grootendorst. Samen laten zij een ‘De Kift-stad’ verrijzen waarin bezoekers kunnen ronddwalen, maar waar ook onder andere optredens plaatsvinden van bevriende muzikale gasten en waar Ter Weele educatieve workshops voor kinderen uit het basisschoolonderwijs geeft (‘Dweilgooien met Wim’). 
 
Orenmens vormt een surrealistische wereld, opgebouwd uit magische gangen met geprojecteerde teksten, tekeningen, schilderijen en uitvergrote sculpturen en installaties. 
De film Metropolis van Fritz Lang vormt hierbij een belangrijke inspiratiebron voor beide kunstenaars die beiden veelal in zwart-wit werken. Daarnaast is Orenmens niet alleen een verwijzing naar het lied Orenmens op het album Vlaskoorts (1999), maar ook naar de manier waarop Ter Weele werkt: tekst en muziek van De Kift zijn leidend voor het beeld, wat uiteindelijk autonoom zijn weg naar buiten vindt. Waar je bij Alice in Wonderland via het konijnenhol in een sprookjeswereld terecht komt, zo komt de bezoeker van Orenmens binnen via het oor van deze unieke kunstenaar.
 
De Kift (1988) is een muziekgezelschap uit de Zaanstreek met een sterk theatrale inslag. De muziek is een energieke mengvorm van pop-, fanfare-, jazz-, en volksmuziek. Kenmerkend zijn de teksten die afkomstig zijn uit de wereldliteratuur die in het Nederlands zijn vertaald en bewerkt. De Kift neemt in het culturele aanbod een unieke positie in doordat zij in vele circuits actief is, o.a. popzalen, theaters, festivals, musea en klassieke podia. De TOP 30-jubileumshow, waarvoor het publiek de setlist bepaalde, was de muzikale kers op de taart van dertig jaar De Kift.
 
ORENMENS, 30 JAAR DE KIFT IN BEELD
Datum: 7 september t/m 22 september 2019
Locatie: Broedplaats LELY, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
Openingstijden: dagelijks van 11.00 – 18.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur
Kaarten: 10,-
https://www.ticketkantoor.nl/shop/dekift