Open call makers van sociaal-artistiek werk

04/10/2021 RIETWIJKER

Jij (v/m/x) bent iemand die graag sociaal-artistiek werk in Amsterdam-Noord maakt of wil maken. Je hebt interesse om de Theaterstraat (broedplaats RIETWIJKER) beter te leren kennen en zo te onderzoeken of een duurzame samenwerking en eventueel toekomstig lidmaatschap van het collectief mogelijk is. Je wilt een van de makers zijn van ons nieuwe project De Verhalen van de Straten waarbinnen we je uitnodigen een klein eigen project te doen in de buurt waar we gevestigd zijn: de Banne 2.

De Verhalen van de Straten.

Dit is een nieuw project van de Theaterstraat dat in de zomer van 2021 is gestart. Elk van de makers gaat een relevante relatie aan met een straat in de Banne 2. De projecten starten vanuit verschillende onderzoeksvragen of thema’s, zoals: de invloed van familiegeschiedenissen, kunst in de openbare ruimte, het taboe op zware gedachten, welke wensen leven er voor de toekomst van het plein. En ze beginnen allemaal bij een druk op een deurbel en een praatje met bewoners van de straat.

De maker verbindt zich met artistieke kwaliteit op intensieve wijze met een specifiek gedeelte van de bewoners van de Banne. Daarin is het proces belangrijker dan de uitkomst en proberen we ook het proces als kunstenaar vorm te geven. Misschien loop je al langer met een sociaal-artistiek concept of is er slechts een thema waar vanuit je wil werken.

Het is een relatief kort onderzoeksproject, dat wellicht kan uitgroeien tot iets groters, als daar bij jou en bij de straatbewoners waarmee je hebt gewerkt behoefte aan is. De huidige makers en de twee gastmakers werken met hetzelfde budget. Het budget voorziet in ongeveer 10 werkdagen, die je eventueel kan delen, bijvoorbeeld met een lokale expert uit de straat waar je gaat werken.

 

Theaterstraat

De Theaterstraat bestaat op dit moment uit zes onafhankelijke makers met uiteenlopende kwaliteiten als regisseur, dramaturg, performer, podcastmaker, docent, programmamaker of curator, en een zakelijk coördinator. We staan ook open voor mensen die werken op het snijvlak van theater en bijvoorbeeld beeldende kunst. Wij werken samen in de Rietwijker om op deze specifieke plek in Amsterdam, in Noord, in de Banne, op de Parlevinker met ons werk te onderzoeken hoe kunst en de samenleving elkaar beïnvloeden en verrijken. De doelstelling van de Theaterstraat is om te werken aan veelvormige artistieke projecten aan de rand van de stad. De specifieke uitdaging die de Theaterstraat aangaat, ligt in de verbinding met de wijk en de verdere omgeving, waarbij de Theaterstraat altijd op zoek is naar verdere worteling. Vanwege die worteling zijn we specifiek op zoek naar iemand met wie we in dit project ook de mogelijkheid onderzoeken om na dit project door te stromen tot het makerscollectief. Makers zetten hun eigen projecten op en werven daarvoor de (financiële) middelen; artistiek, sociaal, zakelijk en praktisch ondersteunen we elkaar daarbij. Zo werken we samen binnen een gelijkwaardige coöperatie. Ook het werk voor bijvoorbeeld de marketing en de financiële administratie wordt onderling verdeeld, passend bij de kwaliteiten van de maker.

De Theaterstraat streeft naar een team dat een afspiegeling vormt van de maatschappij in het algemeen en van onze directe omgeving in het bijzonder met een diversiteit aan leeftijden, perspectieven en achtergronden. Een bestaande band met Amsterdam-Noord is een pré. Voel je je uitgenodigd om te solliciteren? Stuur vóór 22 oktober je motivatiebrief, een kort conceptvoorstel en je C.V. naar opencall@theaterstraat.com of kijk op www.theaterstraat.org

 

Uitslag Open Call 

Sluitingsdatum is 22 oktober en uiterlijk 1 november krijg je reactie. Een aantal mensen zullen we n.a.v. hun aanmelding uitnodigen voor een gesprek op 3 november in de ochtend of 4 november in de middag. Het onderzoeksproject De Verhalen van de Straten kan in overleg worden ingepland tussen november 2021 en september 2022. We zien uit naar jullie aanmeldingen.