OPEN CALL: Junior Curatorial Programme

30/01/2020

Wat betekent het om een kunstinstelling vanuit het centrum van Amsterdam naar Amsterdam Nieuw-West te verhuizen? Wat voor soort veranderingsprocessen zet dit in gang in de instelling en in de buurt? Welke positie nemen wij hiermee aan binnen de doorlopende gentrificatie in de stad?

Deze vragen kwamen in 2017 naar voren toen de Appel in Amsterdam Nieuw-West haar nieuwe thuisbasis vond. Met behulp van gesprekken met onze buren, en in nauwe samenwerking met de vele getalenteerde personen in deze levendige buurt, hebben wij nieuwe educatie programma’s ontwikkeld. Nu, drie jaar na onze verhuizing, nemen wij een moment om een blik te werpen op deze ontwikkelingen, en wat ons mogelijk te wachten staat.

Open Call – Junior Curatorial Programme 
Er wonen in Amsterdam Nieuw-West veel jongeren (30% is jonger dan 21 jaar). Samen met onze lokale partner, The Beach, een organisatie voor social design, start de Appel een proefversie van het Junior CP, een Curatorial Programme voor tieners (14-18 jaar) in februari 2020. De deelnemers van het Junior CP zullen nadenken over hun eigen manier waarop zij kennis en objecten verzamelen. Net als bij ons gerenommeerde Curatorial Programme, zullen deze jonge aspirant-curatoren hun eigen tentoonstelling samenstellen en bestaande collecties en kunstenaarsateliers bezoeken om passende presentatievormen te verkennen.

Curatorial mentors
Bas Hendrikx, een almunus van het Curatorial Programme van de Appel, zal de Junior CP groep adviseren. Zij werken samen met Farida Sedoc en Mirjam Linschooten, twee kunstenaars die met hun praktijk nieuwe perspectieven openen op het creëren, verzamelen en tentoonstellen van kunst in het gebouw van de Appel.

Bijeenkomsten
17 t/m 21 februari, 11:00–17:00.

Eindpresentatie
Datum in overleg te bepalen.

Deelname is gratis. Wij accepteren aanmeldingen tot 3 februari 2020 via educatie@deappel.nl

Foto door: Vera Duivenvoorden