Ooievaars ringen op de schoorsteen van broedplaats Lutke!

Wist je dat Nieuw-West dé hotspot is voor ooievaars in Amsterdam? Afgelopen week zijn 14 jonge ooievaars in ons stadsdeel geringd, gemeten en gewogen voor onderzoek. Dat gebeurde in natuurpark Vrije Geer (3), in park De Kuil (4) en bij de voormalige Lutkemeerschool aan de Osdorperweg (7). In de rest van de stad zijn nog 7 andere jongen geringd.

?In natuurpark Vrije Geer, park de Kuil, in de Lutkemeerpolder en bij volkstuinvereniging Groote Braak staan ooievaarspalen. In Vrije Geer staan er meerdere, maar een zeer dominant mannetje laat er al jaren geen andere ooievaars op de vrije palen toe. Op de voormalige Lutkemeerschool aan de Osdorperweg zijn ze een stuk socialer, daar leven 4 ouderparen naast elkaar. Ze hebben zelf hun nest gebouwd op de 4 schoorstenen. In het Nieuwe Bijenpark is ook een natuurlijk nest.

? Ooievaars worden geringd als ze tussen de 40 en 45 dagen oud zijn. Dan blijft de ring om het bovenbeen zitten en kunnen ze nog niet van schrik van het nest springen. We houden de eieren dus goed in de gaten en tellen vanaf het moment dat een oudervogel voedsel uitbraakt. Dat betekent dat er een jong is geboren!

? Een ooievaarsdieet bestaat vooral uit muizen, mollen, insecten, regenwormen en amfibieën.

?Na ongeveer 70 dagen verlaten de jongen voor het eerst het nest. In de avond keren ze terug. Ze vliegen steeds verder om uiteindelijk op trektocht te gaan. De ouders gaan meestal wat later op trek. Je kunt ze dus voorlopig nog in ons stadsdeel zien!

? in samenwerking met vogelringer Engbert van Oort van STORK en onze bomenploeg om de jongen veilig naar beneden te halen