Langs bij voedselbank Westside

15/07/2020 VLUGT

In Nederland leven bijna één miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbank is er om gezinnen die niet rond kunnen komen te helpen. Vrijwilligers maken pakketten van de gedoneerde voedseloverschotten en zorgen dat deze terecht komen bij gezinnen in nood. In 2015 werd er een Voedselbank geopend in Westside, onderdeel van Broedplaats VLUGT. In deze voormalige huishoudschool zetten al vijf jaar lang tientallen vrijwilligers zich in om pakketten samen te stellen voor huishoudens uit Geuzenveld Slotermeer. 

Bij de voedselbank wordt hard gewerkt om ook in deze lastige tijd voedsel uit te kunnen delen aan huishoudens die het hard nodig hebben, de vraag naar voedselpakketten is namelijk fors gestegen na de invoering van de corona maatregelen begin maart. Zo ook bij Westside: “We zijn ooit begonnen met zeventig huishoudens; nu helpen we er al 110. Dat kunnen we ook aan, maar het is altijd afwachten hoeveel voedsel we krijgen”, aldus Susan Marinus, uitgifte coördinator in Geuzenveld Slotermeer. Tijdens de eerste weken van de coronacrisis had de Voedselbank het zwaar: door het vele hamsteren in supermarkten, bleef er weinig over voor de Voedselbank. Nu de tijd van hamsteren voorbij is, zijn de voedselpakketten die worden meegegeven aan gezinnen weer een stuk voller. “Elke vrijdag staat hier wel een rij. In deze tijd zie je ook nieuwe mensen in de rij staan, sommige zijn hun baan kwijtgeraakt tijdens deze crisis.” Ondanks dat er een versoepeling is van de coronamaatregelen blijft de toestroom van gezinnen nog wel even aanhouden. De gemeente Amsterdam trekt 1,2 miljoen euro extra uit om schulden van Amsterdammers die door de coronacrisis zijn geraakt te voorkomen. Het geld wordt gebruikt om de bestaande Amsterdamse aanpak vroegsignalering uit te breiden.

Wat Marinus zo fijn vindt aan de zaal in Broedplaats VLUGT, is dat de ruimte makkelijk in te delen en laagdrempelig is. De vrachtwagen kan voorrijden om alle spullen te lossen en mensen die voedselpakketten komen ophalen kunnen op een overzichtelijke manier gecoördineerd worden. “Het is belangrijk dat zo een goede locatie blijft in Geuzenveld Slotermeer. Hier zijn er namelijk maar weinig van in Amsterdam Nieuw-West.”

Broedplaats VLUGT
Burgemeester de Vlugtlaan 125
1063 BJ Amsterdam