Kijkje achter de schermen bij Broedplaats HW10
10/12/2019 HW10Van buiten lijkt HW10 nog net de basisschool die het ooit was, met vele vrolijk gekleurde prenten tegen de ramen, maar binnen is het altijd speelkwartier. Met zijn diverse ateliers, een cultureel aanbod voor jong en oud en vele bewoners-initiatieven is deze broedplaats niet meer weg te denken uit Slotervaart.
HW10 is ontstaan dankzij de inzet van omwonenden. Zij wilden niet dat het pand gesloopt werd toen de basisschool een nieuw gebouw betrok. Er werd een stichting opgezet, die de handen ineensloeg met Urban Resort en de lokalen werden ateliers.
Bettina Weller was er bij, als buurtbewoner, als bestuurslid van de stichting en als huurder van het eerste uur. Bettina: ‘Ik moest solliciteren voor een plek, net als de andere kunstenaars. Dat was nog best spannend.’ In het halve klaslokaal dat al zeven jaar Bettina’s studio is, doet ze haar werk als set- en kostuum-designer, bijvoorbeeld door maquettes voor decors te bouwen, maar ze illustreert er ook schoolboeken en geeft tekenles aan kinderen. Dat laatste brengt haar in heel direct contact met de buurt. Soms geeft ze les op basisscholen, soms komen de kinderen naar HW10.
En niet alleen voor Bettina komen buurtbewoners HW10 binnen. Er is elke maand weer een goed gevuld programma dat via flyers, facebook en de nieuwsbrief verspreid wordt. Vaste prik zijn de koffie op woensdagochtend en de Syrische maaltijd van kok Oksama op zondagavond. Beide activiteiten en nog heel veel andere vinden plaats in Lokaal01, een als café ingerichte publieke ruimte die wordt gerund door lokale vrijwilligers. Eens in de maand is er de drukbezochte culturele borrel, waarbij een van de broedplaatshuurders zichzelf en zijn werk presenteert.
Beeld Lokaal 01: Koffie & thee ochtenden.
In de gymzaal huist het Centrum voor Happiness, dat yoga, meditatie, biodanza en blote voeten feesten organiseert in samenwerking met leraren van buiten de broedplaats. Hun ruimte is te huur voor buurt-initiatieven, net als het mooie, hoge lokaal van de naburige jongleurs. In deze multi-inzetbare lokalen vinden allerlei activiteiten plaats, van jiujitsu tot klassieke dansles voor 60-plussers.
In de ateliers van HW10 wordt veel figuratieve kunst beoefend, zoals schilderen, keramiek en kaligrafie. De lichte en ruimtelijke architectuur van dit karakteristieke jaren 60 gebouw lijkt zich daar goed voor te lenen.
Beeldend kunstenaar Sanne van Tongeren zit sinds juli 2018 in HW10 en is daarmee een van de nieuwste huurders. Oorspronkelijk was ze docent klassieke talen, maar die carrière gaf ze op. Ze ging naar Florence om daar een studie te volgen die in Nederland niet bestaat en nu biedt ze met haar klassieke beeldhouwacademie Figura een tweejarige cursus aan om te leren boetseren met levende modellen.
Beeld Sanne van Tongeren: Cursisten boetseren met levende modellen.
In eerste instantie kwamen haar cursisten niet uit Slotervaart, maar tijdens de portretdag die Sanne organiseerde tijdens 24H Nieuw West, kwamen vele buurtbewoners opdagen. Dat enthousiasme resulteerde in een avondcursus van acht sessies tegen het ongelofelijk tarief van 75 euro. Sanne: ‘Daar hou ik niets aan over, maar dat geeft niet. Ik vind het contact met de buurt heel waardevol. Wat dat betreft pas ik goed in deze broedplaats.’
Ze heeft de buurt niet alleen wat te brengen, maar laat zich ook graag door buurgenoten inspireren. Als ze een model zoekt, zet Sanne geen advertentie. Liever vraagt ze een van de vele ‘schatten’, die ze in Slotervaart over straat ziet lopen. Op het moment heeft ze haar oog op een straatkrantverkoper met een fantastische kop laten vallen. Hij heet Sunday. Sanne: ‘Maar die ken ik gewoon van de supermarkt, zeggen mijn cursisten dan. Ik probeer hen te leren kijken, niet alleen in het atelier, maar overal. Dat is ook nog eens goed voor je empathie.’
In de nieuwsbrief die Bettina elke maand maakt, neemt ze niet alleen de activiteiten in de broedplaats mee, maar ook wat de kunstenaars daar buiten doen. Bettina: ‘Het is toch leuk om te zien dat iemand een expositie in Oslo heeft, of in Nieuw Zeeland. Of iets in Amsterdam, waar je gewoon naar toe kan gaan.’
Binnen de broedplaats wordt er met interesse naar elkaars projecten gekeken. Zo is Bettina heel enthousiast over de keramiek cursus van Pablo Ponce waarbij ouders en kinderen in drie zondagen samen een levensboom maken; draag ze een prachtige blauwe ketting gemaakt door kunstenares Femke Woltering, die slechts een paar lokalen van Bettina haar werkplaats heeft voor contemporaine sieraden; en bij Sanne volgt ze een boetseercursus.
Slotervaart is een buurt waar de cohesie niet altijd even vanzelfsprekend is. HW10 stelde zichzelf bij haar oprichting ten doel bewoners samen te brengen middels kunst en cultuur. In de eerste jaren werden met behulp van een gemeentesubsidie verschillende activiteiten georganiseerd, zoals het Midzomernachtfeest, de boekenmarkt en lezingen van schrijvers. Nu, zeven jaar later, weten de buurtbewoners het pand te vinden, bijvoorbeeld voor de Nieuwjaarsborrel, die vergezeld wordt door een klassiek concert.
De stichting is de motor achter HW10 en het bestuur ervan bestaat enkel uit buurtbewoners, die zich geheel vrijwillig inzetten voor de broedplaats. Bettina: ‘Het zo’n leuke buurt. Ooit, toen we hier naartoe verhuisden met twee kleine kinderen, omdat het binnen de ring onbetaalbaar was, grapte mijn man: hier wil je niet dood gevonden worden. De kinderen zijn ondertussen groot, maar wij gaan hier niet meer weg.’
Geschreven voor Stichting Urban Resort door journalist en schrijver Sara Kee.
Zij nam ook al eens een kijkje achter de schermen bij broedplaatsen Tugela85 en Westerdok.
________________________________________________
De vereniging van Huiseigenaren Slotervaart sprak in 2010 haar wens uit om de leegstaande school op de Hendrik van Wijnstraat 10, een plek te maken waar buurtbewoners elkaar zouden kunnen ontmoeten en creatieve buurt-ondernemers hun werkruimten zouden krijgen. De vereniging besloot Urban Resort te vragen hen te helpen deze plek te realiseren. HW10 werd de eerste broedplaatsen die op deze manier i.s.m. buurtbewoners tot stand kwam. Buurtbewoners verenigde zich in Stichting HW10.
Tien jaar later is Broedplaats HW10 nog altijd van grote betekenis voor de buurt als ontmoetingsplek, en cultuur, creativiteit en sociale initiatieven vinden hier verbinding.
Stichting Urban Resort huurt het gebouw aan de Hendrik van Wijnstraat sinds 1 november 2012 van de Gemeente Amsterdam voor een periode van 10 jaar. In de broedplaats bevinden zich 24 studio’s, waar dagelijks gewerkt wordt door tientallen ontwerpers, vormgevers, beeldend kunstenaars, dansers, maatschappelijke initiatieven en nog veel meer! Ook na 31 december 2022 hoopt de creatieve community een plek terug te krijgen in de nieuwbouw die op deze locatie wordt ontwikkeld.
________________________________________________
Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten die plaatsvinden in de broedplaats? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Broedplaats HW10!