Broedplaats LELY nog een jaar erbij!

24/06/2019 LELY

In juni 2019 mochten wij het heugelijke nieuws ontvangen dat we tot 31 december 2020 mogen blijven! Dat betekend dat het bestaan van Broedplaats Lely met een jaar verlegengd is!

Wat gebeurde er in broedplaats Lely sinds de opening in 2016?

De broedplaats bestaat uit 5 verdiepingen en 84 ruimtes. Er zijn in totaal 46 woonwerkplekken gerealiseerd op de 2e, 3e en 4e verdieping van het gebouw, waarvan 40 CAWA-plekken en 6 gereserveerde woonruimtes voor statushouders.

Een groot gedeelte van de broedplaats wordt gehuurd door Stichting STEIM en Stichting De Appel. In de broedplaats bevindt zich verder een gigantische monumentale aula waar meerdere theaterstukken, optredens, exposities en bijeenkomsten hebben plaats gevonden. In MixTree cafe kan er gegeten en gedronken worden.

Culturele programmering

Vanaf 2017 realiseerde Urban Resort een cultureel programma in de broedplaats. Het programma werd ingevuld door de verschillende culturele partijen uit het gebouw en externe partijen uit de stad.

In 2018 werden er alleen al zo’n 60 evenementen gehost in de Aula met een schatting van in totaal 7100 bezoekers.

Voorbeelden van programma’s zijn een sci-fy symposium van De Appel, concerten van STEIM o.a. i.s.m. ADE en het conservatorium, klassieke concerten van Kapok, de UNLOCK boekenmarkt en conferentie over street art en theatervoorstellingen van Dood Paard: The Tragedy of Slaughterhouse. Mixtree cafe organiseerde daarnaast vele live-muziekavonden zoals de Greek Night of Turkish Music Essentials. Bij MixTree kunnen er daarnaast wekelijkse taallessen gevolgd worden.

Uitgelichte huurders

STEIM (een gevestigd instituut voor electro-instrumentale muziek) heeft in het gebouw een lange gang in gebruik als permanente expositie: HomeTONE, naast een terugkerend evenement in de aula: Connector.

 

De Appel (een gerenommeerd hedendaagse non-profit kunstinstelling) organiseerde in het gebouw meerdere exposities en bijeenkomsten met als grootste programma een drieluik met 3 programma’s achter elkaar in het najaar / winter 2018 genaamd Three Movements met videokunst van Ben Russell en een muziekoptreden van Terre Thaemlitz.

Daarnaast is het educatieprogramma van De Appel noemenswaardig van waaruit samenwerking met een aantal buurtscholen is ontstaan. De scholen bezoeken de programma’s maar ook het kunstarchief in de bibliotheek van De Appel met regelmaat.

Collectief At7 programmeerde exposities, performances en filmavonden in hun eigen projectruimte. At7 organiseerde verschillende (groeps-)tentoonstellingen zoals After Sun: Bronzing Hour.

Verder bevinden zich in de Gymzaal van Broedplaats Lely Circus Lab (circus gerelateerde workshops en shows) aan de ene kant en Frascati en de Hogeschool voor de Kunsten (theater) aan de andere kant die zelf ook programma’s maken.

 

Met een gebouw vol kunstenaars gebeurt het ook wel eens dat een kunstenaar individueel iets organiseerde, zoals huurders op de 4e die wel eens een expositie- en performanceavond ontwikkelde in het gebouw. Tot slot zijn er de gangen, de hal, het trappenhuis en het dak van het hoofdgebouw die veelvuldig ingezet worden voor de tentoonstelling van werken van met name De Appel.

Betaalbare woonwerkruimten voor CAWA kunstenaars

Er zijn in totaal 46 woonwerkplekken op de 2e, 3e en 4e verdieping van het gebouw, waarvan 40 CAWA-plekken en 6 woonruimtes voor statushouders. Urban Resort is blij dat deze huurders nog een jaar langer kunnen wonen en werken op deze unieke locatie.

  1. Een gastvrije broedplaats

Doordat de woonruimtes van de statushouders verdeeld zijn over de 6 woongroepen, woont iedere statushouder in Lely in een woongroep met 6, 7 of 8 andere kunstenaars uit verschillende landen. In totaal huisvest Lely een kleine 20 nationaliteiten. Door het contact met anderen uit weer allerlei verschillende netwerken krijgen de statushouders op een natuurlijke manier de mogelijkheid om hun netwerk in Amsterdam aanzienlijk te vergroten. Doordat in de selectie van de statushouders is gekeken naar creatieve beroepen, biedt Broedplaats Lely hen ook een nieuwe ‘status’ aan: die van kunstenaar of creatief ondernemer, als onderdeel van de creatieve community die Lely is.

Behalve via de statushouders is Broedplaats Lely ook de uitvalsbasis voor Open Embassy, een online helpdesk voor mensen die nieuw zijn in Nederland.

 

Lely is nog lang niet uitgebroed! 

De broedplaats is continue in beweging en de culturele programma’s krijgen met deze verlenging ook in 2020 een vervolg. Broedplaats Lely is één van de broedplaatsen in de stad met een uitgesproken culturele exposure. We kijken er naar uit om dat nog een jaar langer voort te zetten!

Hou onze nieuws- en agendapagina in de gaten en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen, activiteiten en evenementen van onze creatieve Lelyhuurders!