Broedplaats Het Baggerbeest wordt het allereerste gebouw van de Sluisbuurt

21/12/2021

Amsterdam krijgt er een grote broedplaats bij. Met gepaste trots kondigen broedplaatsontwikkelaar Urban Resort en de Gemeente Amsterdam aan dat op de zandvlakte naast de ingang van de Piet Heintunnel ‘Het Baggerbeest’ wordt gerealiseerd. De broedplaats wordt opgetrokken in nieuwbouw ontworpen door Studio Valkenier – bekend van de Ceuvel en Hanneke’s Boom – en krijgt een looptijd van tien jaar. Met een oppervlakte van 3000m2 bvo biedt het 80 tot 100 kunstenaars een werkplek en er komt een horeca faciliteit waar Haas & Popi hun krachten gaan bundelen met het Ambassadehotel. Het Baggerbeest krijgt een groot terras, workshoplokalen en productieruimten voor kunst en cultuurinstellingen. De naam van de broedplaats verwijst naar de ontstaansgeschiedenis van het eiland waar meer dan honderd jaar geleden slib uit het Oostelijk Havengebied nieuw land vormde; uit deze bagger ontstaat nu een nieuw stuk stad.

Een levendige stadswijk laten ontstaan behelst meer dan beton gieten. Hoezeer de gemeente dat in de afgelopen jaren is gaan inzien, blijkt uit de absoluut unieke keuze voor een broedplaats als kloppend hart waar omheen de Sluisbuurt zal verrijzen. Culturele voorzieningen die onmisbaar zijn voor reuring en verbinding krijgen hier een springplank en vanaf het allereerste begin kunnen de bewoners in Het Baggerbeest bouwen aan het sociale weefsel van hun wijk. Met een subsidie van 5 ton heeft de gemeente dit mede mogelijk gemaakt.

Touria Meliani, wethouder van kunst en cultuur: Meliani: “Het Baggerbeest wordt een ontzettend bijzondere broedplaats en ik ben er trots op dat we daar als gemeente aan bij hebben kunnen dragen. Een plek waar meer dan 100 ateliers zullen komen, met veel diverse gebruikers. En een plek die in ieder geval tien jaar zal kunnen bestaan en zo een stempel kan drukken op de ontwikkeling van de nieuwe buurt waar nu nog weinig voorzieningen zijn.”

In de hoge torens komen meer dan 11.000 mensen te wonen en onderwijsinstellingen zoals Hogeschool InHolland zullen dagelijks duizenden studenten trekken. Daarnaast vult de Sluisbuurt het gat op dat al jaren gaapt tussen IJburg, Noord en Oost. Het is dus eigenlijk geen eiland, maar een brug die deze buurten verbindt. Als ‘lerende’ broedplaats met een talentontwikkelingsprogramma, die in samenwerking met Cultuurhuis Oost wordt opgezet, draagt Het Baggerbeest bij aan deze brugfunctie. Bijvoorbeeld door jongeren uit IJburg te trekken, waar lange wachtlijsten zijn voor theaterscholen en muziekeducatie. Daarnaast creëert SLUISlab van Hogeschool Inholland er een plek voor sociale innovatie. Studenten, onderzoekers, eilanders en andere belanghebbenden werken samen aan de ontwikkeling van de nieuwe wijk. Ivar Manuel, lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oost is zich bewust van de kansen die Het Baggerbeest biedt en onderstreept hoe essentieel het is dat bewoners niet alleen de broedplaats bezoeken, maar ook meedoen aan het programma.

Ivar Manuel: “Als kunst- en cultuurliefhebber doet het mij vreugd dat, alvorens de nieuwe wijk klaar is, er al definitieve plannen liggen voor een culturele broedplaats. Sterker nog: het wordt het allereerste gebouw in deze wijk en daarmee de pionier op de zandvlakte. Ik ben er trots op dat dit het vertrekpunt is voor de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. Het belooft veel goeds voor de creativiteit en energie in deze buurt.”

 

Eind 2022 is Het Baggerbeest operationeel. De kunstenaars gaan de zandvlakte gebruiken voor kunstinstallaties, events en andere spannende zaken. Zo’n grote ruimte om te experimenteren doet denken aan het NDSM-terrein, zeker aangezien er ook een pontje vanaf het Centraal Station naar het Oostelijk Havengebied gaat varen. Als in 2025 de Sluisbuurt druk bevolkt is met bewoners en studenten en de naburige Silo’s vol culturele voorzieningen af zijn, kon dit boottochtje weleens het leukste zondagse uitje van Amsterdam worden.

Sfeerbeeld (c) Studio Valkenier

Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie over Het Baggerbeest!