Open Call: Meld je aan voor de Appel’s Curatorial Programme (CP) in 2022

05/02/2021 LELY

Gemotiveerde kandidaten die deze levensveranderende kans willen grijpen, kunnen tot en met 15 maart 2021 (18:00 CET) een aanmelding indienen. De 27ste editie van het CP vindt plaats van 10 januari tot 10 november 2022.

Ieder jaar worden max. zes deelnemers geselecteerd door een jury van vooraanstaande cultuurbeoefenaars in het steeds veranderende artistieke veld. Ze worden opgenomen in een sterk netwerk van alumni en adviseurs, die de transformatie van de sociale dimensie van kunst voortzetten. Deelnemers van verschillende achtergronden of opleidingen worden aangemoedigd om hun knowhow en ervaring naar de tafel te brengen. Er wordt van hen verwacht dat ze bereid zijn om te leren – niet alleen van elkaar, maar ook van de uitgenodigde adviseurs en alumni die ze zullen ontmoeten.

Gedurende de laatste 27 jaar hebben de CP-alumni hun weg gevonden als leiders of oprichters van wereldbekende en lokaal verankerde initiatieven. Velen hebben grote stappen gezet als curatoren van belangrijke tentoonstellingen en biënnales, en als de artistieke directeuren van zowel de laatste als de aankomende editie van documenta. Het CP van de Appel wil nu een basis creëren voor een nieuwe generatie van culturele beoefenaars, die bondgenootschappen willen smeden met kunstenaars en de opbouwers van instituties en gemeenschappen. Op het spel staat de rol van kunst als plek voor ruimte en tijd voor het stellen van essentiële vragen – om te pauzeren, na te denken en zinvol deel te nemen aan processen van diepgaande sociale verandering. Het beschermen van een dergelijke tijd/ruimte voor een breder publiek vergt vindingrijkheid en organisatorische behendigheid. Het vraagt ook om verbeelding, inzicht en vreugde.

Voor meer informatie over de Appel’s Curatorial Programme (curriculum; huidige en eerdere participanten en adviseurs; aanmeldingsprocedures, waaronder onkosten en mogelijkheden voor financiële steun) kan je hier klikken.