HUURDERS & ENERGIECRISIS

We zitten in een energiecrisis. De afgelopen maanden hebben we energieprijzen snel en flink zien stijgen. Dit heeft impact op huishoudens, maar ook op werkzaamheden in ateliers en werkruimten. We begrijpen en delen de zorgen van onze huurders. Urban Resort zet zich in om betaalbare ruimtes aan te bieden. In de huidige situatie kijken wij naar oplossingen en aanpassingen om drastische stijgingen in kosten te voorkomen.

Op deze pagina lees je meer over de situatie in onze broedplaatsen, welke maatregelen Urban Resort neemt en wat je als huurders zelf kan doen. 

ENERGIEKOSTEN HUURDERS
Urban Resort organiseert momenteel in 18 gebouwen de aansluitingen voor Gas en Elektra. Omdat de contracten per pand verschillen gelden voor onze huurders verschillende tarieven. Maandelijks betaal je in je servicekosten voor het energieverbruik in jouw pand. 

Urban Resort rekent af op basis van verbruik en daadwerkelijke kosten. Bovenop de verbruikstarieven komen ook de overheidsheffingen en kosten van de netbeheerder. Die staan niet vast en worden jaarlijks bepaald.

Verbruik wordt in de meeste van onze projecten als pand in z’n geheel verrekend, en niet middels individuele meters per ruimte. Deze verrekening doen wij echter wel weer voor grotere energieverbruikers. Daarmee maken we een zo eerlijke mogelijke verdeling, tussen grote en kleine huurders, van de totale kosten per pand.  

Wellicht tegen de verwachting in, is het verschil tussen huurders m.b.t. hun energiegebruik, minimaal. Als huurder deel je dus de energiekosten met elkaar. Het plaatsen van individuele meters, en de werkzaamheden die gepaard gaan met zo’n afrekening,  zouden veel te kostbaar zijn in onze, veelal tijdelijke panden. 

SITUATIE IN VERSCHILLENDE BROEDPLAATSEN
Voor onze tientallen broedplaatsen heeft Urban Resort verschillende energiecontracten afgesloten. Bij een aantal panden hebben we geen invloed op de ingekochte energie omdat dit ons doorgeleverd wordt door de eigenaar of gebouwbeheerder (Westerdok, ACTA, en Stuart). Uiteraard gaat Urban Resort met deze partijen in gesprek over de stijgende kosten voor onze huurders. Bij de Heining en Tugelaweg85 organiseert de huurdersgroep alles zelf. 


Gelukkig lopen de energiecontracten met een vast verbruikstarief, voor een flink aantal van onze panden, pas per 1 januari 2024 af. Een aantal jaar geleden hebben we (bijna) al de aansluitingen* laten overzetten op groene energie. We hebben bij Greenchoice een grootgebruik-overeenkomst afgesloten voor meerdere jaren. Voor veel van onze huurders pakt deze overeenkomst nu zeer voordelig uit.

Tot eind 2023 betalen we in het overgrote gedeelte van onze panden* nog extreem lage tarieven:

Gas m3 – € 0,21
Elektra KWh – € 0,06

*De Vlugt, HW10, Rietwijker, Costa Rica, Lizzy, Remise, Koch, Kazerne, Post, Lycka, SUP en Lely
Fort Knox en Lutke worden t.z.t.  ook overgezet naar Greenchoice. Op dit moment zijn de kosten op deze twee locaties nog aan de hoge kant.


Echter, lopen de contracten voor twee van onze broedplaatsen wél al af per 1 januari 2023 (ACTA en Stuart). De servicekosten op deze locaties zijn al gestegen, en gaan nog verder omhoog. Ben je huurder in een van deze panden, dan ben je daarover mid-oktober door jouw broedplaats coördinator geïnformeerd. 

WAT KAN JE ZELF DOEN?
Onze panden zijn in veel gevallen oud, tijdelijk en slecht geïsoleerd. Gezien de tijdelijke aard van veel van onze projecten zijn kostbare ingrepen niet mogelijk. Maar er zijn genoeg dingen die je zelf kan doen, én spreek je collega broedplaatshuurders vooral ook aan om gezamenlijk en met elkaar, de kosten te drukken. 


 • Zet je verwarming uit!

  Zorg dat je verwarming altijd uit staat wanneer je een paar dagen niet in je ruimte bent, bijvoorbeeld voor het weekend. Omdat de ruimtes wellicht langzaam opwarmen door de aanpassingen aan de ketels, kan je je radiator een uur voor vertrek al op 15 of 16 graden zetten als je de volgende dag terugkeert.

 • Plak een geheugensteuntje voor op je deur! Print hem hier


  Gebruik geen overbodig stroom

  Zorg dat je spaarlampen gebruikt in je ruimte, laat je waterkoker geen onnodige liters water koken, en doe een (extra) trui aan zodat de verwarming lager kan. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Voorkom dit door bijvoorbeeld alle stekker in een contactdoos met een aan/uit-knop te steken.

  Online en op onder andere de websites van
  Milieu Centraal en Eneco vind je veel tips om zelf energie te besparen.


 • Aanpassingen in je ruimte

  Plak radiatorfolie achter je radiatoren om de warmte beter binnen te houden, Daarnaast zijn radiatorventilatoren niet duur, en zeer effectief, zeker daar waar er spullen voor de radiatoren staan.

 • Woningen

  Momenteel is het voor huishoudens mogelijk om een gratis Energiebox aan te vragen bij de Gemeente Amsterdam, met daarin energiebesparende materialen. Ook is het voor bewoners van Nieuw-West (broedplaats LELY) mogelijk de Fix Brigade in te schakelen.Woonvormen waarbij meerdere huishoudens gebruik maken van één energiemeter hebben als adres hoge energiekosten. Hierdoor kunnen bewoners nauwelijks gebruik maken van het prijsplafond. Teken deze petitie en help gedeelde woonvormen aan een eerlijke energierekening.

WAT DOET URBAN RESORT
De komende maanden houdt Urban Resort de ontwikkelingen van energiebedrijven en de overheidsmaatregelen nauw in de gaten. Vanuit Urban Resort ondernemen we daarnaast een aantal acties om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk de winter doorkomt. 


IDEEEN? 

Mocht je een idee hebben, een interessante oplossing hebben gezien of een suggestie willen doen, dan horen we dat uiteraard graag.