Yasser Ballemans

Yasser Ballemans (Breda, 1981) is als beeldend kunstenaar geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals carnaval. Hij onderzoek hoe ornamenten en versieringen hierbij op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Ballemans studeerde aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda) en het Sandberg Instituut (Amsterdam).

Ballemans heeft verschillende solo-exposities gehad, waaronder in Museum de Fundatie (Heino), Onomatopee (Eindhoven) en Park (Tilburg). Daarnaast was werk van hem te zien in groepsexposities in onder meer China, Curaçao, Engeland, Frankrijk en Zuid-Korea. In Nederland nam hij deel aan groepsexposities bij onder meer Beeldhalwerk, SMBA en W139.

Veel van Ballemans’ beelden bevatten verwijzingen naar rituele figuren en parades. Zijn affiniteit met carnaval blijkt ook uit zijn deelname aan carnavals(-exposities) in Willemstad, Curaçao (IBB), Oosterbeek (Afrika Museum) en Heerlen (kuS). Zijn werk in dit verband bestaat vaak uit een choreografie met kostuums, attributen en sculpturen.

Monumentale sculpturen in de openbare ruimte staan onder meer in Rotterdam, Hoogeveen, Nieuwegein en in het Arnhemse Paleis van Justitie.

Ballemans heeft verschillende beurzen ontvangen, waaronder de werkbijdrage bewezen talent en een bijdrage aan een residentie bij het Instituto Buena Bista in Curaçao van het Mondriaan Fonds. Ook is hij meerdere keren geselecteerd voor een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar was Ballemans curator, entrepreneur, docent en producent in de kunstwereld. Hij was onder meer betrokken bij TENT, de Kunstvlaai, expositieruimte KOP en het werk van kunstenares Jeanne van Heeswijk (onder meer het Blauwe Huis en Face Your World).

www.yasserballemans.nl