Greek Rebetiko night with pita gyros! | MixTree

Vrijdag 1 februari | 19:00 – 23:45 | 4 euro (alleen contant) | MixTree @ Broedplaats Lely

De Griekse rebetiko-gitarist Thanasis Laspas is voor enkele dagen in Nederland en geeft een exclusief concert in MixTree voor alle rebetikaliefhebbers! Dina staat weer in de keuken met heerlijke pita gyros en deze keer sinaasappeltaart (portokalopita!) om ook de magen niet onverzorgd te laten!

Rebetiko is Griekse stadsmuziek, met zijn hoogtijdagen in de jaren ’30. Het vind zijn oorsprong in de Griekse gemeenschappen in Klein-AziĆ« (Turkije) en mengt Anatolische en oosterse wortels met westerse invloeden. Het was de muziek van de arme vluchtelingen uit Turkije, die in de sloppenwijken van Athene en Piraeus leefden, en het was voor hen een manier om uiting te geven aan de heimwee naar hun verlaten geboorteplaatsen.
Het was muziek ook van de onderwereld, die verhaalt over kleine dieven, vetes, drugs, liefde en armoede. Sommigen noemen de teksten een soort gangster rap avant-la-lettre, anderen zien er een beschrijving in van een dagelijks leven getekend door ontberingen en verdriet aan de zelfkant van de samenleving. Trio Harmani speelt liederen die de geschiedenis en ontwikkeling van de stijl omvat; van de ondergrondse muziek van de vluchtelingen in de jaren ’30 tot de meer Boheemse en sociaal geaccepteerde stijl van de jaren ’50.

Thanasis Laspas (zang, gitaar) groeide op nabij Serres, in het noorden van Griekenland, en woont in Athene. Hij treedt regelmatig op als rebetiko gitarist in Athene en zingt tevens in de Byzantijnse traditie in de grootste kerk van Athene.

Thomas Huisman (bouzouki, zang) is geboren en getogen in Rotterdam en raakte aan de rebetiko verknocht tijdens zijn Erasmusperiode in Thessaloniki. Hij treedt zowel in Nederland als in Griekenland op.

Bron: MixTree